17 november: Dag van de Lokale Democratie

11 oktober, 2017

De jaarlijkse Dag van de Lokale Democratie is een dag vol inspiratie voor volksvertegenwoordigers, bestuurders, actieve inwoners en professionals die samen aan een betere democratie willen werken in hun gemeenten. Dit jaar is de dag op vrijdag 17 november in Nieuwegein. 

Hieronder wordt een aantal programmaonderdelen nader toegelicht. 

Keynote lezing over innoveren lokale democratie
Netwerk Democratie heeft Francesca Bria, de Chief Technology en Digital Innovation Officer van de gemeente Barcelona, uitgenodigd voor een keynote lezing. Al meer dan 15 jaar adviseert Bria overheden en organisaties over technologie en innovatiebeleid. In haar lezing gaat zij in op het innoveren van de lokale democratie.

Handreiking Digitale Democratie en participatietools
Netwerk Democratie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Waag Society lanceren de handreiking Digitale Democratie. Ook stellen zij de broncode van 3 participatietools beschikbaar via open source. 

Your Priorities is  een e-democratie web toepassing, ontworpen door de IJslandse non-profit organisatie Citizens Foundation. Op dit idee- en debatplatform kunnen inwoners ideeën en voorstellen indienen. Zij kunnen erop stemmen en (tegen)argumenten aandragen. Meer informatie over deze participatietool staat op de site van De Pilotstarter

Consul is een open source e-participatietool, ontwikkeld in Spanje, waarmee gemeenten inwoners kunnen betrekken bij de besluitvorming. De tool biedt participatiefuncties die elkaar versterken: discussies starten, voorstellen indienen, participatief begroten en stemmen. Meer informatie over deze participatietool staat op de site van De Pilotstarter.

Meer informatie en aanmelden
Kijk op de site van De Dag van de Lokale Democratie voor het volledige programma. Ook kun je je daar aanmelden.

Locatie: De Woonindustrie, Symfonielaan 1, 3438 EW Nieuwegein
Datum: vrijdag 17 november
Tijd: 9.00 - 17.00 uur