Geen financiële verrassingen bij de uitgaven Jeugdzorg en Wmo; een voorspelmodel - Meld je aan!

23 oktober, 2018

Waar veel kennisdeling stopt bij het delen van goede voorbeelden, bestaat in de wereld van de data (science) een andere behoefte: het samen gaan doen! De Data Science Hub van VNG Realisatie start een nieuw data (science) traject waarin de ervaring/kennis uit één gemeente gedeeld gaat worden. In dit traject wordt een Wmo-voorspellingsmodel beschikbaar gemaakt (inclusief handleiding, code en dummy-data set) voor een groep andere gemeenten.

Er zal met name aandacht zijn voor Wmo & Jeugdzorg en de budgettaire forecast. Met als hoofddoel; geen financiële verassingen bij de uitgaven jeugdzorg & Wmo! Het traject laat gemeenten kennis maken met een voorspelmodel en verstrekt handvaten om eigen financiële data te kunnen bewerken en duiden binnen een forecastmodel.  

Dit Data Science traject duurt drie weken en is bedoeld voor controllers, informatie- en dataspecialisten én beleidsambtenaren uit verschillende gemeenten. Juist deze combinatie van partijen is van belang om het traject tot een succes te maken.

Hoe zien die 3 weken eruit?

  • We zullen oefeningen delen vanuit de gemeente Enschede met een dummy Data bestand, zodat we met elkaar kunnen oefenen, en ook dat de resultaten vergelijkbaar zijn en we tegen dezelfde soort dingen aanlopen.
  • Daarna probeer je binnen de eigen gemeente bepaalde data bovenwater te halen die ook in het dummy bestand staan.
  • Tenslotte proberen de we oefeningen die we hebben gedaan rondom het dummy data bestand, nu ook voor de echte data te doen.

Dinsdag 6 november is de kick-off bijeenkomst in Den Bosch. De eerst vervolg bijeenkomst is gepland voor donderdag 29 november. Bij voldoende interesse is er de mogelijkheid voor meer bijeenkomsten.

Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan dit traject? Meld je dan aan bij John van Ameijden. Slechts een beperkt aantal gemeenten kunnen meedoen.

 

In het kort:

Wanneer:         Dinsdag 6 november (Kick-off)

                      Donderdag 29 november (Vervolgbijeenkomst)

Waar:               De Data Science Hub van VNG Realisatie

                      Sint Janssingel 92, Den Bosch

Voor wie:          Controllers, informatie- en dataspecialisten & beleidsambtenaren

Doel:                Geen financiële verrassingen bij de uitgaven jeugdzorg & Wmo;

                       naar een voorspellingsmodel voor uitgaven sociaal domein

 

Meer over de Data Science Hub leest u hier.