Hoe maken we een omgevingsplan digitaal?

1 maart, 2018

Gemeente ’s Hertogenbosch heeft in 2016 met succes een pilot uitgevoerd, waarbij zij voor het eerste kennismaakte met het opstellen van een omgevingsplan. De volgende stap die zij gaat zetten middels de pilot ‘Omgevingsplan in klare (digi)taal’ is inzichten ophalen over hoe een omgevingsplan vertaald kan worden naar betekenisvolle data in een informatiesysteem.

Van juridisch naar toepasbaar

Waar juridische regels het (lokale) beleid centraal stellen, stellen toepasbare regels de gebruiker en zijn activiteiten centraal. De bedoeling van deze pilot is om juridische regels te vertalen naar toepasbare regels. Deze toepasbare regels kunnen vervolgens worden ondergebracht in een vragenboom, waarmee gebruikers concreet antwoord krijgen op vragen omtrent vergunningen. Deze pilot zal zich bij de vertaling richten op drie typen vergunningsaanvragen, namelijk: (1) het kappen van een boom, (2) het maken van een inrit en (3) de aanbouw van een erker aan een woonhuis.

Meer informatie en ontwikkelingen volgen?

Ben je binnen jouw gemeente bezig met het opstellen en ontsluiten van een omgevingsplan op digitale wijze? Meer informatie over de pilot is te vinden op de website de Pilotstarter. Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen van deze pilot, volg deze pilot dan door bovenaan de pagina van de pilot op ‘volgen’ te klikken en jouw e-mailadres in te vullen.