Nieuwe oplossingen om Right to Challenge in de praktijk te brengen

25 januari, 2019

Bent u benieuwd naar nieuwe technologie die gemeenten in staat kan stellen “right to challenge” in de praktijk uit te voeren? Een nieuwe pilot op de pilotstarter draagt een oplossing aan en zoekt gemeenten om de oplossing te toetsen en verder te ontwikkelen.

Bij “right to challenge” krijgen burgers, wijken of buurten het recht om zelf taken van de overheid over te nemen wanneer zij denken het goedkoper of beter te kunnen doen. Vaak komen deze initiatieven van de burgers zelf en leiden die tot een betere verstandhouding en betrokkenheid tussen overheid en burgers.

 

           “De relatie tussen overheid en bewoners verandert met het RtC”

 

Echter, in de praktijk lopen zowel de gemeente als de overige organisaties tegen uitvoeringsproblemen aan bij de implementatie van "right to challenge" initiatieven:

“Hoe verbind ik burgers bedrijfsleven en overheid op een eenvoudige manier aan elkaar? Welke privacy issues doen zich voor en ben ik wel GDPR compliant? Hoe regel ik de financiële afwikkeling van de uitgevoerde werkzaamheden? Hoe verreken ik de BTW en omzetbelasting? Hoe weet ik dat de uitvoering door voldoende gekwalificeerde burgers of bedrijven wordt gedaan?”

Een greep uit de tal van vraagstukken die opkomen bij het implementeren van “right to challange”. Een begin voor de oplossing is echter in ontwikkeling. KPN denkt een aanzet te hebben gegeven voor een oplossing waarmee burgerparticipatie in gemeenten vorm kan worden gegeven. In een pilot zijn ze op zoek naar gemeenten die willen testen of de ideeën passend zijn bij de gemeentelijke praktijk en samen verdere de ontwikkeling willen vormgeven zodat er uiteindelijk een voor alle gemeenten werkbare oplossing kan ontstaan.

Geïnteresseerd naar de oplossing? Lees dan meer op de pilotpagina.