Bij de tweede blockchain pilotronde van VNG Realisatie (voorheen KING) doen op dit moment vier gemeenten actief mee. Iedere gemeente heeft een eigen onderwerp gekozen waarbinnen zij de mogelijkheden van blockchain technologie willen onderzoeken. Hieronder staat per gemeente een korte beschrijving van hun pilot. Tevens staan onder ‘’Documenten’’ bijlagen over deze pilots.
De gemeente Zuidhorn heeft de ambitie om een decentraal online platform te ontwikkelen voor het aanvragen, toekennen en afhandelen van een gemeentelijke dienst als het kindpakket. Door blockchaintechnologie in te zetten willen zij het online 'Forus-platform' decentraal organiseren. Dit maakt gegevens betrouwbaarder en de gemeentelijke uitvoeringspraktijk efficiënter. Het doel is om de uitvoering van gemeentelijke dienstverlening wordt door het Forus-platform eenvoudiger, sneller en kwalitatief beter te maken. Gekozen is voor blockchaintechnologie omdat dit de potentie heeft om de aanvraag, toekenning en afhandeling van gemeentelijke diensten écht anders in te richten.
Binnen de gemeente Barneveld is als usecase voor deze pilot gekozen voor het aanvraag proces van een duurzaamheidslening. De reden voor deze keuze is deels omdat het huidige proces nog veel handmatig werk vereist maar ook omdat het proces zich met meerdere partijen, veel transacties en geoormerkte bedragen goed leent voor een proof of concept. Zo kan blockchaintechnologie bijdragen aan een snelle toetsing en uitbetaling van leningen. Zo worden mensen die graag duurzaamheidsmaatregelen willen treffen voor hun huis sneller en beter geholpen.
Een pas voor minima, die daarmee korting kunnen krijgen bij lokale sportverenigingen, winkels of op een leuk uitje. Veel gemeenten hebben een dergelijke pas, en zo ook de gemeenten Arnhem (de ''Gelrepas'') en Breda (de ''BredaPas''). Beide hebben in deze pilotronde gekozen voor dit proces en zijn afzonderlijk bezig om hiervoor een blockchain proof of concept te ontwikkelen. Op deze manier willen zij ontdekken of blockchain een oplossing biedt voor dit arbeidsintensieve proces met een groot aantal initiatief- en deelnemers. Zo kan in de toekomst er een snellere verrekening tussen gemeente en sportclubs plaatsvinden zonder het opsturen van bonnetjes en aanvraagformulieren.
De kennis en ervaringen delen we tussen de deelnemende organisaties, en met andere gemeenten via deze site. Zo kunnen gemeenten versneld meer inzicht krijgen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van blockchains. Bovendien zou het mogelijk kunnen zijn dat een gevalideerde casus landelijk opgeschaald wordt binnen de Digitale Agenda 2020. Wat betekent dat de blockchain toepassing voor andere gemeenten beschikbaar wordt gemaakt. Wil je weten hoe het de vorige blockchain pilots vergaat? Check dan de lopende Blockchain pilots.