Hoe kan data behulpzaam zijn in het beheer van de openbare ruimte. Om dit te onderzoeken starten we een pilot waarbij we onderzoeken hoe data kan bijdragen aan het onderhoud van onze verkeersborden. Drie wagens van ROVA die reeds in de stad rondrijden zijn hiertoe vanaf 6 mei uitgerust met camera’s.
Beter functioneren met behulp van data
Deze camera’s gaan de verkeersborden in de stad controleren. Zijn de borden nog schoon en leesbaar, staan ze nog op de juiste plek, zijn ze nog heel, moeten ze vervangen of verwijderd worden e.d. Doel is om de stad Zwolle nog beter laten functioneren met behulp van data en slimme technologie. We werken in deze pilot samen met ROVA en Cyclomedia. De pilot duurt circa vier maanden en is gestart op 6 mei.
Op dit moment is er binnen de gemeente geen gestructureerd proces om de status van de verkeersborden te controleren. Het vervangen of schoonmaken van de borden wordt nu uitgevoerd zodra een medewerker van de gemeente of van ROVA of een bewoner dit signaleert en meldt.
Deze nieuwe manier van werken draagt bij aan het doel om de beheerprocessen van de gemeente meer data-gedreven te maken. Op deze manier weten we beter wat er speelt in de stad, kunnen we efficiënter inspringen op situaties in de stad, sneller handelen, beter sturen en het beheer beter ondersteunen.
Onderzoek naar vervolg
Tijdens de pilot onderzoeken we, naast de herkenning van (de status van) verkeersborden, ook hoe de automatische herkenning een vervolg kan krijgen in de organisatieprocessen. Daarbij kijken we ook hoe de pilot breder kan worden opgeschaald (meer voertuigen) en welke beheerinformatie mogelijk ook automatisch uit de beelden kan worden gehaald, denk bijvoorbeeld aan afval naast containers of losliggende stoeptegels.
Privacy is een belangrijk aspect, er wordt daarom zorgvuldig met de privacy omgegaan. De gemaakte beelden worden geanonimiseerd door gezichten en kentekens te blurren. Hierdoor zijn mensen en voertuigen niet meer herkenbaar.