Sinds 2015 zet het stadsbestuur van Madrid zich in voor meer tranparantie en betrokkenheid van burgers doormiddel van een digitale tool. In Madrid wordt de Consul software gebruikt voor het platform Decide Madrid waarop burgers ideeën kunnen aandragen, meepraten in discussies, op ideeën kunnen stemmen en kunnen beslissen over 60 milioen euro uit het stadsbudget. Omdat het stadsbestuur van Madrid het doel heeft om democratische innovaties ook buiten Madrid te verspreiden, is de software van de tool open source en gratis beschikbare voor instituties van over de hele wereld.
In Madrid zijn er inmiddels meer dan 200.000 gebruikers die meer dan 13.000 voorstellen hebben ingediend waaronder bijvoorbeeld een plan om Madrid 100% duurzaam te maken en een voorstel voor een enkel ticket systeem voor openbaar vervoer al worden uitgevoerd. Er maken momenteel al meer dan 40 andere steden en instituties gebruik van de software van Consul zoals Buenos Aires (Argentinië), Parijs (Frankrijk), La Libertad (Peru) en Nariño (Colombia).
Over de tool
Bewoners kunnen met gebruik van deze tool beleidsvoorstellen indienen, deze bediscussiëren en vervolgens de middelen verdelen om de populairste voorstellen uit te voeren. Bewoners kunnen kiezen of ze een idee indienen voor hun eigen wijk of voor de gehele stad. In het geval van budget verdeling krijgt de stad en elke wijk apart een deel van het budget toegewezen in verhouding met het aantal inwoners en het gemiddelde inkomen in die wijk. In de eerste fase kunnen bewonerrs voorstellen schrijven en indienen. Vervolgens worden de meest gesteunde ideeén geévalueerd door de gemeente. Als laatste stap kunnen bewoners budget toewijzen aan de ideeén. De resultaten van het proces worden inzichtelijk weergegeven in het administratieve deel van de website en natuurlijk teruggekoppeld naar bewoners.
De stad kan er ook voor kiezen om bewoners te betrekken bij een bepaald project zoals een herindeling van een plein. Er kan dan bijvoorbeeld een discussie worden gestart over verschillende vraagstukken die bij de herindeling naar boven komen.
In Madrid zijn ongeveer de helft van de voorstellen die door bewoners worden ingediend, gericht op ruimtelijke ordening op stads- dan wel wijkniveau. De andere helft beoogd echter (tot verassing van velen) de minderheidsbelangen van m.n. kwetsbare groepen te verwezenlijken, zoals recent het oprichten van beschermhuizen voor vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben. Volgens Miguel Arana Catania, een van de ontwikkelaars van de tool, is het één van de vele voorbeelden van het feit dat bewoners gewetensvol en verantwoordelijk met de aan hen gedelegeerde taken omspringen.
In Nederland is het vooralsnog niet goed mogelijk om gebruikers van de tool te identificeren, omdat hiervoor idealiter een link nodig is met de basisregistratie. Vooral als het gaat om het verdelen van publiek geld is het gewenst dat elke gebruiker uit een bepaald gebied komt en bijvoorbeeld maar één keer een stem uit kan brengen. Voor gemeenten die met de tool willen experimenteren is het wel mogelijk om andere verificatie methodes te gebruiken, zoals via de mobiele telefoon. Gemeenten zijn welkom om hierover met ons mee te denken en samen aan de ontwikkeling van een goede inlogmethode te werken.