Als één van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet – Landelijke voorzieningen (DSO-LV) zal de Stelselcatalogus worden opgeleverd. Deze stelselcatalogus is – sterk vereenvoudigd gezegd – een digitaal woordenboek waarmee gemeenten en andere bevoegde gezagen een gemeenschappelijk begrippenkader kunnen ontwikkelen, en daar hun eigen specifieke aanvullingen in kunnen opnemen. Dit woordenboek kan niet alleen de gemeenschappelijke en eigen begrippen bevatten, maar ook relaties tussen die begrippen.
Eén van de gedachten achter het concept van de Stelselcatalogus is dat die kan bijdragen aan harmonisatie van begrippen. Die harmonisatie vergemakkelijkt de samenwerking tussen ketenpartners en ook binnen de eigen organisatie (tussen bijvoorbeeld beleidsmakers en vergunningverleners), en maakt bovendien de regelgeving inzichtelijker voor initiatiefnemers en belanghebbenden.
Om het harmoniseren van begrippenkaders in de praktijk te beproeven is deze praktijkproef georganiseerd waarin enkele gemeenten een gedeelte van de door hen gebruikte begrippenkaders analyseren en harmoniseren.
De concrete vraagstelling van deze praktijkproef luidde als volgt: Welke criteria gebruiken we om te bepalen welke begrippen geschikt zijn om te harmoniseren?
Tijdens de praktijkproef werden criteria benoemd die de basis vormden voor een ‘stappenplan’. Aan de hand van dit stappenplan is het mogelijk om tot een voorstel van begrippen te komen, die geschikt zijn voor harmoniseren. Uiteindelijk zouden deze begrippen met een bijbehorende definitie opgenomen kunnen worden in de Stelselcatalogus. Na het uitwerken van het stappenplan is tijdens de laatste sessie van de praktijkproef begonnen met het doorlopen van de stappen 1 tot en met 3, met enkele meest gebruikte begrippen. De lijst is gebaseerd op de meest gebruikte begrippen in de huidige bestemmingsplannen, die zijn te vinden op ruimtelijkeplannen.nl
Dit stappenplan en andere resultaten van deze praktijkproef staan beschreven in de Eindraportage (toegevoegd onder het tabje “documenten”).
De deelnemers hebben aangegeven dat een vervolg na deze praktijkproef wenselijk is. Met behulp van het stappenplan kan de lijst met meest gebruikte begrippen (en bijbehorende definities) verder worden doorlopen. Daarom zal in het vierde kwartaal een vervolg worden gemaakt met deze praktijkproef. Meer informatie over deze vervolgpraktijkproef volgt zsm.