Slimme apparaten, slimme oplossingen & slimme pilots

11 maart, 2019

Misschien heb je wel eens gehoord van slimme verkeerslichten die inspelen op verkeersstromen of algoritmen die ingezet worden om beter beleid op te stellen. Een groeiend aantal gemeenten is bezig met initiatieven die in het kader van ‘Smart Society’ slimme oplossingen toepassen voor verscheidene vraagstukken. Ook bij deze initiatieven geldt veelal “trial-and error” en moeten slimme ideeën ook vooral getest en beproefd worden.

Recentelijk zijn er vier nieuwe pilots gestart rondom Smart Society. Lees hier kort waar deze pilots zich op richten, maar kijk voor meer informatie op de desbetreffende pilot-pagina. Ben je zelf ook bezig met slimme oplossingen? Kom in contact!

Pilot Veilige Slimme wijk

Slimme oplossingen worden in deze pilot ingezet om de leefbaarheid (lucht, verkeer, geluid) en veiligheid (preventie en opsporing) in de wijk te waarborgen. Hiervoor wordt een living lab ingericht waarbij de privacy van bewoners ook centraal staat. Lees meer over de aanleiding, de rol van de bewoners en het ‘Ethisch hackteam’ op de pilotpagina.

Pilot Egg Drenkelingendetectie

Een slimme oplossing om mensenlevens te redden of mensen die in het water vallen in ieder geval een eerlijke kans te geven. De Egg is een Multipurpose Passive Acoustic Monitoring System wat drenkelingen onder water kan detecteren. Hoe werkt deze Egg en waarvoor kan het nog meer ingezet worden? Lees meer op de pilotpagina

Pilot Slimme laad- en losplekken Overtoom Amsterdam

Hoe kan de drukte in de stad beter gereguleerd worden? Naar aanleiding van de Smart City Challenge Stadslogistiek is er op de Overtoom een pilot gestart met slimme laad- en losplekken. Er zijn genoeg laad- en losplekken maar deze worden nog niet optimaal benut, met als gevolg veel onnodige drukte in de binnenstad. In samenwerking met verschillende partijen worden slimme laad- en losplekken ingezet om deze ‘zoekkilometers’ terug te dringen. Hoe worden camera’s, ledborden en een software-systeem ingezet? Lees meer op de pilotpagina.

Pilot Register Slimme apparaten openbare ruimte Amsterdam

Bovenstaande drie pilots laten al zien dat slimme apparaten steeds meer aanwezig zijn in de openbare ruimte. Gemeente Amsterdam vindt dat Amsterdammers ook het recht hebben te weten waar en door wie er welke data wordt verzameld. Sinds 1 maart is een register live om deze transparantie te bieden. Op een interactieve kaart is te zien waar slimme apparatuur aanwezig is in de stad. De kaart laat zien welk type apparaat het is, wat het meet en maakt het mogelijk om in contact te komen met de eigenaar. Benieuwd naar het register? Lees meer op de pilotpagina.

 

Volg de ontwikkelingen van dit viertal pilots en andere ontwikkelingen rondom Smart Society op de Pilotstarter.